In de wereld en Europa zijn enorm veel plekken die je zou moeten bezichtigen of waar je geweest moet zijn tijdens reizen of een citytrip. Het Alhambra in Granada is zo’n plek die je daaronder zou kunnen schalen maar waar je niet als eerste aan zult denken. Wanneer je er geweest bent je zal het een blijvende indruk achterlaten. Het ideale onderwerp voor je reportage fotografie of stedentrip om vast te leggen voor je foto album.
Het Granada Alhambra was een paleis, een citadel, het fort, en het huis van de Nasrid sultans, hoge ambtenaren, dienaren van het hof en de elite soldaten (van de 13de tot de 14de eeuw). Een moorse enclave bovenop een rots (al-Sabika) die hoog boven de zuid Spaanse stad Granada uittorent en uitkijkt over de machtige pieken van de Sierra Nevada.
Het Alhambra is zo genoemd vanwege zijn rode muren (in het Arabisch, qa’lat al-Hamra, betekent het ‘rode paleis’ of de ‘rode vesting’ ). De rode klei vermengd met steen neemt met name in het fraaie avondlicht een dieprode kleur aan. Het sprookjesachtige paleizencomplex en het Granada Alhambra is het meestbezochte monument van Spanje en goed voor jaarlijks miljoenen toeristen. Er komen al met al net zoveel bezoekers per jaar in het Alhambra als er jaarlijks afreizen naar het Gardameer. Kortom, wie een bezoek aan Andalusië brengt of een rondreis maakt door de regio ontkomt er niet aan om deze beroemde plek te bezoeken.

De sultans van het Alhambra zochten in de zomer het Palacio de Generalife op voor de nodige afkoeling. Het paleis wat namelijk zo gebouwd dat de koude wind vanuit de bergen door het paleis kon waaien om het te verkoelen.
Generalife
Boven de paleizen van het Granada Alhambra ligt het Generalife. Dit was het zomerpaleis van de sultans. Omringd met uitgestrekte tuinen waar water eeuwig voor een rustgevend achtergrondgeluid zorgt terwijl het omlaag stroomt door de vele goten en omhoog spuit uit de vele fonteinen. Vroeger zorgden grote moestuinen ooit voor de voedselvoorziening van de bewoners in het Granada Alhambra dat eeuwenlang een stad op zich vormde. Rozenperkjes, cypressengalerijen en een lucht die geurt naar rozemarijn, mirte, tijm en jasmijn maken het gevoel je in een klein paradijs bent aangekomen.

Een van de vele arabesque versiering die veel op arabische teksten lijken maar puur ter decoratie zijn aangebracht.
Decoreren tot kunst verheven
Wie het Alhambra bezoekt kan niet anders zijn dan onder de indruk van de prachtige architectuur. Anders gezegd, overal waar je kijkt wordt je overweldigd met prachtige decoratieve arabesque decoraties die de meest simpele ruimtes tot ware kunstwerken omtovert. Het is alsof je zo het sprookje van ‘duizend en een nacht’ inloopt en zo om de hoek een gesluierde dame voorbij kan flaneren. Wanneer je de arabesk motieven bekijkt, zul je merken dat er ongelooflijk veel details in verwerkt zijn. Vandaar dat je steeds keer op keer nieuwe details kunt ontdekken, ook op plaatsen waar je eerder ook al naar had gekeken.
Arabesk is een term uit de architectuur en beeldende kunst. Deze geometrische benadering is ontstaan uit een combinatie van zuivere wiskunde en architectuur, waarbij men constant op zoek is gegaan naar nieuwe patronen. De kunstvorm bevat geen menselijke figuren, maar vloeiende lijnen die door elkaar lopen en een prachtig geheel vormen. Doordat de mens rust ervaart bij het bekijken van arabesk, is deze kunstvorm toegepast bij de inrichting van o.a gebedshuizen, fonteinen en paleizen.
- Bij een bezoek in de zomer kan vooral een bezoek aan de prachtige binnentuinen niet ontbreken om de broodnodige verkoeling op te zoeken.
- De gevel van het paleis dat Karel de V voor zijn huwelijk liet bouwen om ook zijn stempel op het Alhambra te drukken
Mengeling van culturen
De locatie van dit Moorse bouwkundig hoogstandje is altijd een verzamelplaats geweest van verschillende groepen en culturen. Voordat de moren zich op de de rots (al-Sabika) vestigde zijn er al restanten van eerdere beschavingen gevonden. Vandaar dat het dan juist ook niet meer dan logisch is dat hier het Alhambra is gebouwd. Uitgestrekt op de heuvel heeft het een prachtig uitzicht op de stad en het landschap. Kortom, het Alhambra domineert het aanzien van Granada en had dan ook aantrekkingskracht op latere machthebbers.
Wie een paar uur rondloopt door dit UNESCO werelderfgoed wonder zal opmerken dat het uit verschillende architectuur stijlen bestaat. Enerzijds de Palacios Nazaries, paleizen gebouwd door de Nasrid dynastie met hun indrukwekkend met sierlijke bogen en arabesken. Anderzijds de glorieuze tuinen met fonteinen die een vleugje romantiek en een toegang tot een andere wereld. Het renaissance paleis van Karel V is het meest dominante bouwwerk dat zijn stempel op het Alhambra drukt. Het vormt samen met de toren van de katholieke kerk Santa Maria een zichtbaar contrast tegen het Moorse Alhambra. In het bijzonder door die contrasten vorm het Alhambra een geheel en geeft het een harmonieuze mengeling van Christendom en Moslim cultuur.

Het Alhambra domineert de stad Granada hoog vanaf een heuveltop met een prachtig onwerkelijk uitzicht over de oude stad.
De Nasrid Paleizen van de Sultan
Wat mooi is moet blijven en bewaard worden voor de volgende generaties. Desondanks de vernietigingen door Karel V voor zijn paleis heeft de Nasrid dynastie zijn grootste stempel op het Alhambra weten te drukken. De schoonheid van hun architectuur heeft ervoor gezorgd dat we vandaag de dag nog kunnen genieten van deze indrukwekkende bouwwerken. Vandaar dat 777 jaar Moorse overheersing in Spanje zijn samengebracht op deze rots die boven Granada uittorent.
Wie het Alhambra bezoekt zal uren rond blijven lopen in de verschillende kamers, de kleine patio’s en kronkelende gangen. Elke muur heeft ontzettend veel details ingegraveerd. De vele decoraties, houtsnijwerken en gekleurde tegeltjes dat het Nasrid paleis rijk is. Het Arabische schrift vind je vele malen terug, ingegraveerd in de muren, pilaren en plafonds. Ze zijn allen indrukwekkend afgewerkt en daardoor is de architectuur in het Alhambra om te smullen. Neem vooral een kijkje in de ‘Sala de los Abencerrajes’. Met name de decoraties zoals die hier zijn toegepast zijn gemaakt met de bedoeling om indruk te maken!

De Nasrid Paleizen, de residentie van de laatste sultans in Granada.
- Prachtige lichtspel in de nissen van de Salón de los Embajadores (Ambassadeurszaal)
- De Katholieke kerk drukt met deze Santa Maria toren ook haar stempel op het Alhambra

Sala de las Dos Hermanas (Zaal van de Twee Zusters) laat goed zien over welk vakmanschap de Arabische cultuur beschikte.
Het Palacio de los Leones en zijn hoogtepunten
Toen de Nasrid Sultan Mohammed V de troon besteeg gaf hij de opdracht tot de bouw van een nieuw paleis: het Leeuwenpaleis. Hier speelde zich het privéleven van de Koning en zijn familie af. In het Leeuwenpaleis bevindt zich het wereldberoemde Leeuwenhof of Patio de los Leones. Langs de hoofdas van dit hof vindt je een waterloop die wordt gevoed door twee miniatuurfonteintjes aan beide zijden van een oversteekplaats. In het midden van het hof vind je de fontein met eromheen 12 waterspuwende leeuwen die zich op de kruising van 4 kanaaltjes bevinden. Samengevat stelt dit stelt de bron en de 4 rivieren in het paradijs voor.
Het hof en de fontein met de leeuwen vormen het hoogtepunten van de toenmalige islamitische kunst. Kortom, vandaag de dag is het dan ook de ‘must See’ bij een bezoek aan het Alhambra. Wie door deze vertrekken dwaalt zou zich moeten beseffen dat Europa in die tijd nog in de donkere middeleeuwen leefde. De leefomstandigheden waren barbaars en het Christelijk geloof groeide explosief. Christelijke koningen hadden zich ondertussen al gevestigd in het nabijgelegen Cordoba . Zodoende kon het niet anders dan dat er een einde aan deze leefstandaard en de islamitische overheersing zou komen.

Het Hof van de Leeuwen uit de de 13e eeuw is misschien wel het toppunt van de Arabesque architectuur in Spanje
- Het vele water en de fonteinen zorgen voor een weelderige groene oase
- Grote mooie ingewikkelde Islamitische gravures in het plafond van de Sala de los Abencerrajes in het Alhambra.
De privé-vertrekken rond het Leeuwenhof.
Zoals gezegd, waren de ruimtes rondom de Leeuwenhof vertrekken die privé werden gebruikt. Elk van deze zalen had zijn eigen functie, huisde zijn eigen bewoners en verteld zijn eigen verhaal. In deze blog zie je verschillende foto’s die ik tijdens de ‘Tour de Alhambra’ heb gemaakt en die een indruk geven van de verschillende ruimtes. Natuurlijk heb je de zaal van de Koningen of Sala de los Reyes die je kunt bekijken maar de onderste twee ruimtes laten desondanks de meeste indruk achter.
-
Zaal van de Abencerrajes of Sala de Abencerrajes
Deze zaal dankt haar naam aan een familie die hier volgens een legende zou uitgemoord zijn. De familie Abencerrajes zou hier voltallig onthoofd zijn door Boabdil. Eén van zijn lievelingsvrouwen was ontrouw geweest met een lid van de Abencerrajes-clan. Hun bloed zou gevloeid hebben in de fontein die zich in het midden van de zaal bevindt. Het plafond in de zaal is in één woord prachtig. Het stelt een grot met stalactieten voor en de fontein is het grotmeer. Het symboliseert de grot waar de profeet Mohammed leefde.
-
Zaal van de Twee Gezusters of Sala de Dos Hermanas
Hier woonde de vrouw van de sultan en haar familie. De zaal dankt haar naam aan een legende die zegt dat hier twee zusters verborgen werden gehouden voor de buitenwereld. De zaal komt uit op het balkon van Lindaraja of Mirador de Lindaraja vanwaar je bovendien een prachtig uitzicht heb over de oude Moorse wijken van Granada.

Uitzicht op het oude gedeelte van de stad Granada gezien vanaf het balkon van Lindaraja vanuit het Alhambra.

De binnenplaats met zuilen in het paleis van Karel V (Palacio de Carlos V), de locatie van het Museum van het Alhambra in Granada, Spanje. Andalusië
- De ragfijn bewerkte stenen zuilen en bogen van het Palacio los Leones.
- Fonteinen en stromend water zijn een kenmerk in de tuinen rondom het Alhambra
Fotograferen in het Alhambra
Wie een bezoek aan het Alhambra wil brengen doet er goed aan om online en ticket te reserveren. Het museum heeft een beperking op het aantal bezoekers en gaat regelmatig over zijn limiet heen waarna er geen kaarten meer worden verkocht. Vandaar dat wie van te voren geen kaarten heeft besteld anders gezegd, pech heeft gehad. Het museum opent om 08.30 u zijn deuren en sluit ze weer om 18 of 20 u, afhankelijk van het seizoen. Wie de rust wil opzoeken en zijn hart wil ophalen om te fotograferen kan het beste het begin of het einde van de bezoekdag opzoeken. Ten eerste zal het minder druk zijn in het Alhambra zijn maar ten tweede heb je ook het voordeel van mooier licht. Kortom, kom je om te fotograferen maak dan vooral gebruik van het zogenaamde strijklicht.
Daag jezelf eens uit en verleg je grenzen
Wie een andere kijk op het Alhambra wil vastleggen kan ook ‘s avonds terecht. Een van de fotografie tips is dat het bouwwerk dan prachtig verlicht is en je meeneemt naar de sprookjes van duizend-en-één-nacht. Het moment om ook je skills voor avond & nachtfotografie te ontdekken en in te zetten. Kortom, heb je alles al bekeken en kom je puur en alleen voor de fotografie, ga dan later nog eens terug voor een avondbezoek. Wil je meer weten van deze techniek, kijk dan ook eens bij mijn workshops & fotocursus om meer te weten over de belichtingsdriehoek, het gebruik van ‘stops’ en lange sluitertijden.
Nog zo’n locatie (volgens National Geographic) waar je prachtig kunt fotograferen is het plein aan de top van de oude Arabische wijk. Dit plein staat ook wel bekend als ‘Plaza de San Nicolas’. Vanaf dit uitkijkpunt kun je in het bijzonder genieten van een adembenemend uitzicht over het Alhambra en de stad zelf. Bovendien kijk je vanaf hier ook over de (zelfs nog ver in de zomer) bedekte sneeuwtoppen van de Sierra Nevada.
TIP: Neem een camera statief mee want je flitser mag je niet gebruiken! Het zou zonde zijn als je straks je foto niet kunt afdrukken en er bijvoorbeeld een mooie kalender van te maken😉