Long Exposure

 

Onderwerpen voor long exposure fotografie zijn altijd en overal om ons heen. De gehele wereld draait en beweegt alsof het een lieve lust is. We reizen en verplaatsen ons voort met de meest moderne middelen om op onze bestemming te komen. Dagelijks raast de maatschappij aan ons voorbij en we volgen de stroom onophoudelijk. Sommige beweging nemen we waar,  andere gaan te traag om het te kunnen registreren. Immers, het is afhankelijk van de snelheid waarmee we bewegen en de tijd hoelang we ergens naar kijken.

Long Exposure fotografie

Een populaire tak van fotografie die de laatste jaren in opkomst is en zich snel heeft ontwikkeld is Long exposure fotografie. Met een camera, wat hulpmiddelen en genoeg geduld kunnen we namelijk heel wat van die beweging vastleggen. Wie een beetje creatief is kan geweldige resultaten boeken met adembenemende effecten. Met long exposure fotografie lijken foto’s opeens tot leven te komen en spreken tot de verbeelding.

Het oog van de kijker wordt bij long exposure fotografie letterlijk en figuurlijk de foto ingetrokken. Keer op keer zal de kijker iets nieuws ontdekken. Wanneer je als fotograaf deze dynamiek in een foto wil brengen heb je zoals gezegd, wel wat kennis en materiaal nodig. Zo moet je camera een ‘manuele’ stand hebben. Op die manier kun je de sluitertijd zelf bepalen en langere sluitertijden realiseren. Verder is het statief een absolute must om je camera voor langere tijd ‘stil’ te houden. Je kunt natuurlijk over een vaste hand beschikken maar of je dat 30 seconden gaat vol houden…

Verbeelding

Voor het fotograferen in de avond kun je met bovengenoemde materiaal al hele mooie effecten bereiken. Vooral in de dorpen en steden kun je hiermee je hart ophalen vanwege, de vele verlichtingen die aanwezig is. Denk ook eens aan het fotograferen van festiviteiten in de stad. Immers, een festival of kermis heeft mooi uitgelichte attracties. Laat je verbeelding spreken, maak bijvoorbeeld een mooie foto van een reuzenrad die voortdurend in beweging lijkt te zijn.


Fotografie is letterlijk schrijven met licht.

Long Exposure

Niet alleen avond- & nachtfotografie kan toegepast worden met long exposure. Het leuke eraan is dat je overdag op klaarlichte dag ook kunt experimenteren. Wie met speciale filters werkt of matige lichtomstandigheden zal zijn sluitertijd kunnen oprekken. Wolkenluchten worden opeens dynamisch en landschapsfotografie krijgt een compleet andere dimensie. Speel eens met water en maak van rivieren iets mystieks. Geef zonsondergangen net dat beetje extra en fotografeer watervallen.  Daag jezelf eens uit en leer letterlijk schrijven met licht.

Laat je inspireren

Laat je verassen door de mogelijkheden en verander de wereld om ons heen tot unieke beelden. Durf te experimenteren en zoek de grenzen van je fotografie op. Maak die unieke foto waarmee je anderen weet te inspireren. Wacht op het juiste moment en investeer tijd om de beste foto te maken. In deze portfolio laat ik foto’s zien die je inspireren om met long exposure fotografie aan de slag te gaan.

De foto’s maak ik overal in mijn directe omgeving. Zo zul je veel foto’s tegenkomen van de  prachtige lichtstad Kampen. Een oude hanzestad die zich ontwikkeld tot de lichtstad van het noorden. Als mijn woonstad is het een perfecte muze om mij op uit te leven met long exposure fotografie.

Blijf op de hoogte

Regelmatig post ik in mijn fotoblog nieuwe posts en leerzame artikelen. Ik laat zien waar ik ben geweest en geef de beste tips. Probeer het wiel niet zelf uit te vinden maar lees mijn editorial om jezelf te ontwikkelen. Stel mij vragen als je wilt weten hoe ik iets heb aangepakt en ga eens mee op een workshop. In het veld leer je de beste praktijktips en ervaar je de beste methode om de meest prachtige foto’s te maken.

Voor vragen of meer informatie kun je mij altijd benaderen door op de onderstaande contact button te klikken.

Contact

Long Exposure
4.9 49 votes

Kijk ook eens in mijn fotoblog voor meer voorbeelden en inspiratie

Blog