Een overzicht van de leukste fotowedstrijden

Fotografie / Publicatie

Foto wedstrijd


Lees de verhalen en het succes achter mijn deelname bij een foto wedstrijd voor fotografie.

Het internet lijkt er soms vol mee te staan. Meedoen aan een foto wedstrijd is een leuke graadmeter om in te zetten voor je fotografie. Je wint er soms een camera mee of een publicatie op een foto website. Meestal is wat fotografietips en de eeuwige roem de belangrijkste overwinning. Als je geluk hebt haal je met zo’n evenement een keer het foto nieuws in de landelijke of regionale media. Wie denkt dat die met zijn winnende landschapsfoto of bruidsfotografie rijk zal worden gaat bedrogen uitkomen. Meedoen aan een foto wedstrijd geeft de fotograaf vooral inzicht in de kwaliteit van zijn werk. Het is ook een mooie manier om te verifiëren of de fotoshoot aansluit bij een doelgroep. Vaak wil men dan de winnende foto bestellen of heeft het impact op je tarieven. Die laatste zou ik vooral voorzichtig mee zijn. Belangrijk hiervoor is dat je een consistent kwaliteitsniveau hebt weten te bereiken.

Voordat fotografiecor meedoet (faq) aan een foto wedstrijd zijn er wel enkele voorwaarden waar ik op probeer te letten. Teveel organisaties zien namelijk een foto wedstrijd als een methode om aan gratis aan mooie foto’s te komen.

Deelname foto wedstrijd

Zo zal ik niet snel meedoen aan een wedstrijd waarbij je de meeste likes moet ophalen. Dit soort foto wedstrijden zorgen altijd voor weerstand in je netwerk. Ik geef de voorkeur liever aan een wedstrijd met een (vak) jury die mede bepaald wat de beste foto is. De mening van kenners is belangrijker dan de massa. Fotografie maakt het verschil wanneer je een constante kwaliteit kunt generen. Een enkele goede foto maken met een verdwaalde fotografie cursus en een vakantiekiekje kan iedereen 😉

Contact

Terug naar media overzicht

In de Media