Paddestoelen fotograferen is een geliefd onderwerp voor fotografen om in de herfst druk mee te zijn. Vooral als er een regenachtige periode is geweest lijkt het wel of ze overal opduiken. In allerlei soorten en maten en in de meest prachtige vormen en kleuren zijn ze te bewonderen. Tijd dus om de camera in aanslag te nemen en nog enkele tips door te nemen voordat we erop uit trekken.
Paddestoelen kun je vinden in het plantsoen in de straat, maar ook in het bos en in natuurgebieden. Afhankelijk van de ondergrond kom je verschillende soorten paddenstoelen tegen. Rotte bomen en boomtakken, kleigrond en zandgrond hebben hun eigen soorten. Soms groeien ze dáár waar je ze helemaal niet verwacht! Neem de tijd om een gebied te verkennen en te kijken. Er zijn veel verschillende soorten die allemaal hun eigen favoriete plekje hebben. Ze staan niet allemaal in het gras of aan de bosrand. Een paar meter verder weg van het pad kunnen de mooiste exemplaren staan. Paddestoelen fotograferen kun je feitelijk overal het is de setting en styling die bepaald waar je fotografeert.
Paddenstoelen fotograferen is toch makkelijk?
Wie er niet teveel over nadenkt zou dat inderdaad kunnen denken en met enig beginnersgeluk best mooie herfstfoto’ s kunnen maken. Wil je toch wat verder gaan en wat meer controle krijgen op wat je fotografeert zul je wat meer je best moeten doen. In de praktijk zul je merken dat paddestoelen fotograferen best lastig kan zijn en er genoeg factoren zijn die het je moeilijk zullen maken.
In eerste instantie lijkt het fotograferen van een paddenstoel vrij makkelijk. Ze staan doorgaans stil en je hebt dan ook alle tijd om een foto te maken. Ga je een beetje rondkijken en inspiratie opdoen dan komt al gauw de vraag; Hoe maak je nou betere foto’s van paddenstoelen? Door rekening te houden met de onderstaande tips kun je met het antwoord op die vraag aan de slag. Neem dus de moeite om het onderstaande artikel door te lezen en daag jezelf uit voor het maken van mooiere herstfoto’s.
-
1 – Wees kritisch in wat je fotografeert
Kijk goed of de paddenstoel geen duidelijke beschadigingen heeft en om te zien wat de beste hoek is om ze vast te leggen. Let ook op grassprieten of andere storende dingen die in de weg zitten in je compositie. Dit lijkt makkelijker dan het is. Breng je een paddenstoel groot in beeld, dan vallen beschadigingen en vuil extra goed op. Let dus goed op de kleine details. Zorg dat je ook weer niet te kritisch bent want imperfectie kan ook tot schoonheid leiden, maak dus de beste afweging en kies de minst kwade.
-
2 – Stop extra materiaal in je fototas
Paddenstoelen zijn een erg dankbaar en mooi onderwerp en ik probeer ze dan ook in hun teerheid te fotograferen. Om dit te realiseren is het handig om enkele hulpmaterialen mee te nemen in je fototas. Zo neem ik altijd een zacht schilders kwastje mee waarmee ik modder en zandkorrels kan wegvegen. Je zult merken dat je onderwerp ervan begint te stralen en in volle schoonheid voor je lens staat te poseren. Verder heb ik meestal een spuitflesje met water mee. Zorg dat je er eentje hebt met een fijne vernevelaar. Meestal is dat een spuitflesje die bij kappers gebruikt worden maar je kunt ze ook makkelijk vinden bij de betere discounters. Je kunt hiermee je eigen dauwdruppels creëren of extra glans aanbrengen op de paddenstoel.
Na een regenbui krijgt een herfstlandschap als deze een extra diepe dimensie
-
3 – Respecteer je onderwerp
Persoonlijk ben ik van mening dat je de natuur in zijn waarde moet laten en daar hoort respect voor je onderwerp bij. Ga dus geen paddestoelen uit de grond trekken of ze zo manipuleren dat ze niet meer verder kunnen groeien. Zoek de uitdaging om ze vast te leggen in hun natuurlijke omgeving en neem desnoods je eigen achtergond materiaal mee. Details aanpassen is geen probleem maar ga geen vernielingen aanbrengen die laten zien dat je respectloos.
-
4 – Houd rekening met je achtergrond
De natuur zelf geeft de creatieve fotograaf genoeg variatie in zijn achtergronden. Denk eens aan een de herhaling met andere paddestoelen, frisse herfstkleuren of een donkere achtergrond. Loop eens om je onderwerp heen en bepaal wat de mooiste zijde is die je wilt fotograferen. Kijk ook waar het licht vandaan komt en hoe het je onderwerp het beste tot zijn recht laat komen. Ook spannende tegenlicht opnamen of een langere sluitertijd kunnen een extra dimensie geven aan je onderwerp.
-
5 – Bepaal je compositie met zorg
Misschien wel een van de belangrijkste regels om rekening mee te houden. Tegelijk ook eentje die niet de makkelijkste is en die je uitdaagt met enorm veel situaties rekening te houden. Pas je de regel van derden toe, of juist bewust niet? Gebruik je de kracht van herhaling, diagonalen en durf je met vorm en contrasten te spelen. Wees vooral niet bang en durf te experimenteren en fotografeer vanuit je onderbuik gevoel. De regels zijn er alleen om je een indicatie te geven van een goede foto maar durf te verrassen en je zult inspireren. Kies een apart standpunt, een krap kader, snij je beeld aan, maak een close up van een detail of pak je groothoeklens. Zorg dat je keuzes maakt maar maak ze bewust, besteed tijd en aandacht aan je foto!
-
6 – Kies het juiste perspectief
Bepaal vanuit welke hoek je de paddenstoel gaat fotograferen. Een foto van bovenaf kan verassend zijn maar, vaak kies je toch voor een zijaanzicht, en dan zo laag mogelijk. Laat je de onderkant van de hoed zien of niet? Gebruik je het kikkerperspectief of juist het vogelperspectief. Een laag standpunt is vaak het mooiste om paddenstoelen te fotograferen. Paddenstoelen zijn op hun best als je ze op hetzelfde niveau of zelfs net van onderen fotografeert. Een hoekzoeker, LiveView en eventueel een opklapbaar LCD scherm, zorgt er voor dat je eenvoudiger een compositie kunt maken zonder je in allerlei bochten te hoeven wringen.
-
7 – Zorg voor extra licht
Een van de meest voorkomende problemen bij paddenstoelen fotografie is het gebrek aan licht. Ondanks dat de bladeren van de bomen vallen zul je in het bos de nodige moeite hebben om je licht instellingen juist te krijgen. Verleng de sluitertijd en je krijgt meer licht, zo simpel is het. Je kunt bij een stilstaand onderwerp gerust meerdere seconden belichten, maar daar heb je dan wel een statief bij nodig welke sowieso is aan te raden. Je kunt er ook voor kiezen met een invulflits te gaan werken wat niet bepaald makkelijk is.
Maak je wel gebruik van een flitser, dan is het risico groot dat je een heel stuk omgeving mee gaat verlichten. Vaak zit je met je camera ook dicht tegen je onderwerp aan, waardoor flitslicht erg hard aankomt. Tevens zijn paddenstoelen meestal vochtig en/of bezitten ze witte delen, met deze beide factoren ben je al snel verzekerd van uitgebeten wit of hinderlijk reflecterende vlakken. Wil je die wel gebruiken, neem dan wat meer afstand en fotografeer in de telestand. Temper je harde flits met een flash diffuser of knutsel zelf wat in elkaar. Denk bijvoorbeeld ook aan een soort snoot om je flitslicht op je onderwerp te concentreren. Je kunt ook met een special een macro flitser werken. Zo’n macro flitser zit meestal rondom je lens, op deze manier krijg je een mooie, egale lichtverdeling.
-
8 – Zorg voor een juiste scherpstelling
Bij het fotograferen van paddenstoelen is handmatige scherpstelling aan te bevelen. De autofocus zal vaak slecht werken doordat je doorgaans minder licht hebt. Ook is de scherptediepte gering bij deze vorm van fotograferen, je ziet dus extra snel dat de scherpte niet optimaal is, of dat er net op het verkeerde punt is scherpgesteld. heb je te weinig licht om scherp te stellen gebruik dan een zaklamp. Richt de lichtbundel op de paddenstoel, druk de ontspanknop voor de helft in en als je camera de goede scherpte heeft gevonden, zet je de lamp uit en druk je af. Heb je een kantelbaar display op je camera zitten gebruik deze dan vooral ook. Het voorkomt dat je door in de meest moeilijke posities manoeuvreert om door een donkere zoeker te kijken. In dit soort situaties kun je vaak beter de scherpte op je display bepalen.
-
9 – Werk met bokeh voor rust in je foto
Het woord Bokeh spreek je uit als Boo-kee en het betekent ‘onscherpte’ in het Japans. Als mensen zeggen dat ze foto´s gemaakt met een spiegelreflexcamera mooi vinden, dan bedoelen ze daar vaak de scherptediepte in een foto mee. Het onderwerp op de voorgrond is dan scherp en de achtergrond is wazig. Dit contrast en dan met name de onscherpe delen, noemt men Bokeh.
Als je weinig scherptediepte wilt hebben moet je de lens zo ver mogelijk open zetten. Je diafragma bestaat eigenlijk uit een reeks lamellen die open en dicht gaan op het moment dat je een foto maakt. In dit geval willen we dat de lamellen zo ver mogelijk open staan. Kies dus voor een groot diafragma (een klein f-getal) zodat je veel scherptediepte krijgt. Hoe kleiner het diafragma getal, hoe verder de lens open staat en hoe meer licht er op de sensor valt. Pas je sluitertijd hier dus op aan.
-
10 -Je ontkomt niet aan fotograferen in de M-Stand
Wil je het beste resultaat bereiken zet de camera dan in de M-stand. Je hebt dan volledige controle over alle instellingen. Eventueel kun je ervoor kiezen om de A of AV stand te nemen. Het diafragma is zeker iets waar je invloed op moet hebben tijdens het fotograferen van paddenstoelen. Lijkt handmatige bediening je moeilijk? Neem eerst eens een foto in de automatische stand, kijk wat voor instellingen er gebruikt zijn en neem die zelf over in de handmatige stand. Door nu zelf kleine veranderingen te maken, zie je meteen het resultaat en heb je uiteindelijk toch zelf de touwtjes in handen.
-
11 – Zorg dat je camera stabiel staat
Paddenstoelen groeien vaak op donkere plekken in het bos. Vooral bij macrofotografie kunnen langzame sluitertijden een probleem opleveren. Ik hou er zelf niet van om een groot statief te gebruiken, omdat dit je bewegingsvrijheid enigszins beperkt. Veel statieven komen ook niet laag genoeg bij de grond om paddenstoelen te fotograferen. Als simpele oplossing kun je een rijstzak gebruiken. Gebruik je een wat lichter model DSLR, dan is de Joby Gorillapod heel handig. Dit is een klein statiefje met flexibele pootjes die je bijvoorbeeld om een boomtak kunt buigen.
-
12 -Welke lenzen kan ik gebruiken
Voor de mooiste resultaten bij paddestoelen fotograferen is het handig om de juiste spullen in je fototas te hebben. Lenzen zijn daar natuurlijk een belangrijk onderdeel van. De meeste camera’s zijn tegenwoordig uitgerust met een kantelbaar scherm maar je kunt ook voor een hoekzoeker kiezen. Deze bevestig je op de zoeker van je camera en middels een ingebouwd dakprisma met en rechte hoek kun je via een hoek van 90° door de zoeker kijken. Ideaal voor als je onder een lastige positie moet kijken. Verder kun je werken met voorzetlenzen die het dichtbij-bereik van je lenzen enorm kunnen vergroten. Houd er wel rekening mee dat hoe sterker de vergrotingsfactor des te groter het kwaliteitsverlies.
Een macro objectief levert echter het meest optimale resultaat. Deze objectieven zijn erg lichtsterk en zorgen voor de mooiste resultaten. Met macro-objectieven kunt je makkelijk dichtbij fotograferen, krijg je een betere kleurweergave en ze zorgen voor mooie onscherpte in de achtergrond. Daarnaast er veel tele-objectieven voorzien van een macro-functie waarbij je gemakkelijk kunt wisselen tussen de tele- en macrofunctie van het objectief. Daarnaast leveren deze objectieven betere kwaliteit en detailscherpte dan bijvoorbeeld voorzetlenzen.
Kortom samengevat
De tijd van het paddenstoelen fotograferen is misschien wel het mooiste seizoen van het jaar. Natuurlijk kun je in het voorjaar met natuurfotografie ook je hart ophalen om bollenvelden te fotograferen vol bloeiende tulpen. Echter,De herfst geeft een enorme hoeveelheid meer aan mogelijkheden en onderwerpen die je kunt fotograferen. Geniet vooral van deze periode en bereid je goed voor wanneer je erop uit gaat. Als je na een dag vol mooie momenten thuis komst en later achter je computer stapt zal het je een extra voldoening geven. Wanneer je die prachtige foto ’s weer terug ziet besef dan dat je een moment in de tijd hebt vastgelegd die je als herinnering hebt gedocumenteerd. Geef je creativiteit de ruimte en vergeet vooral niet de tips uit deze blog die je zullen helpen betere foto’s te maken.