Perspectief / Design

Architectuur


Architectuur zien we dagelijks om ons heen of waar we naartoe gaan. Grote kantoren, bruggen, publieke werken maar ook huizen en parken. Soms is het zo gewoon dat het ons al niet eens meer opvalt. De meesten kennen architectuur van wereldberoemde gebouwen in het buitenland. Expressief & uitbundig geven ze kleur aan een stad of steken boven troosteloze appartement complexen uit. Met architectuurfotografie breng ik beeld wat voor ander verborgen blijft. 

In Nederland zijn we van nature wat behoudender met de uitingen in onze bouwkunsten. Architectuur integreren we het liefst zo onopvallend mogelijk in ons dagelijks leven. “Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg” is een populair Nederlands gezegde. Immers, de meeste Nederlandsers leven hier ook na. Het zit in onze volksaard en wordt in onze opvoeding meegeven. Kortom, de gemiddelde Nederlander wil niet teveel opvallen. Gaan we beter kijken naar architectuur dan valt er iets bijzonders op te merken. Wereldwijd leveren wij als Nederland de beste en meeste internationale architecten. Zij ontwerpen prachtige projecten en drukken hun stempel op de grootste wereldsteden.  Schijnbaar weten ze in het buitenland wel gebruik te maken van dat geweldige Nederlandse talent.

Misschien moeten wij als Nederlanders eerst overtuigd moeten worden door resultaten elders. Gelukkig zien we de laatste jaren ook in ons eigen kikkerlandje verandering. De grenzen worden langzaam opgerekt en de traditionele denkbeelden worden losgelaten. In de Hollandse polder verschijnen tussen de grijze massa van troosteloos beton, inspirerende gebouwen.

Architectuurfotografie

Als fotograaf is het een verademing om architectuur als onderwerp te fotograferen. Je bent steeds op zoek naar het karakter van een gebouw om het op een foto tot leven te laten komen. Lijnen, structuren, reflecties en contrasten maken de sfeer van een gebouw. De omgeving en de locatie kan meehelpen de functie van het gebouw te versterken. Architectuurfotografie vereist dan ook ervaring, talent en oog voor detail om een gebouw sprekend in beeld te krijgen. Nu we in Nederland weer durven te bouwen zijn er steeds meer mogelijkheden om dit onderwerp te fotografen. Je hoeft niet meer naar uithoeken in ons land om iets bijzonders vast te leggen.

Visie

Om een gebouw goed te fotograferen vind ik het noodzakelijk om er eerst helemaal in te duiken. Tijd, rust en aandacht zorgen ervoor dat ik er helemaal in kan duiken en kan uitpluizen wat het mooiste resultaat oplevert. Het is heerlijk om rond een gebouw te slenteren, ontdekken, het licht vinden en te voelen hoe de sfeer verandert. Door alle lijnen goed in mij op nemen en de verschillende lichtinvallen te zien, doorgrond ik een gebouw. Uiteindelijk wil ik het onderwerp laten stralen en de essentie ervan in beeld brengen. Het gebouw op de foto zal dan zijn kracht uitstralen en tijdloze indruk achterlaten.

In dit portfolio verzamel ik voorbeelden van mijn werk als architectuur fotograaf. Op mijn fotoblog post ik regelmatig artikelen met dit onderwerp. Voor vragen of meer informatie klik dan op de onderstaande button voor contact.

Contact

Architectuur
4.9 36 votes

In mijn fotoblog zijn meer foto's of artikelen te bekijken

Blog

Recent Portfolios