Portfolio / fotografie

Landschappen


Het fotograferen van landschappen is een van de populairste onderwerpen voor fotografen. Iedereen beleeft het op zijn eigen wijze. In dit portfolio neem ik jullie mee in mijn kijk op dit onderwerp.

Je kunt er kilometers en uren voor reizen om de mooiste landschappen te willen zien. Je even in een andere wereld wanen om de dagelijkse sleur om je heen te ontvluchten. De een houdt van exotische, de ander van ruig en ongetemde landschappen. Als fotograaf maakt het mij eigenlijk niet uit wat ik op de gevoelige plaat weet vast te leggen. Immers, het gaat erom wat je ermee kunt doen. In elk landschap zit de uitdaging om er iets bijzonders van te maken. Je moet alleen wel op het juiste moment op de juiste plek aanwezig zijn.

De aanhouder wint

Soms moet je meerdere malen terug naar dezelfde locatie om er op het juiste moment aanwezig te zijn. Elk seizoen kan landschappen enorm veranderen en een compleet andere dynamiek geven. Kortom, het kost vaak veel voorbereiding en research om tot een mooie foto te komen. Regelmatig zit ik dan ook urenlang achter het internet om nieuwe bijzondere locaties te vinden. Tip: zorg ervoor dat je niet teveel achter het internet zit. Uiteindelijk gaat het om fotograferen! ga vooral aan het begin of einde van de dag naar buiten om iets te maken.

Licht is het allerbelangrijkste element bij het fotograferen van landschappen. Hoewel, fotograferen betekend letterlijk schrijven met licht. Wil je mooie foto’s maken dan is licht dus voor alle onderwerpen een belangrijk element om rekening mee te houden. Wie naar licht kijkt ziet dat het verschillende eigenschappen en kwaliteit heeft. Bij fotografie let je vooral op de intensiteit, contrast en kleurwarmte.

Leren kijken

Het maken van een foto begint vooral met kijken. Ten eerste, kijken naar licht en het soort licht. Ten tweede, de compositie die bepaald het verschil tussen een kiekje en een plaat. Voor compositie zijn er eigenlijk geen vaste regels. Hoewel, er zijn natuurlijk handvatten waar we ons aan vast kunnen houden. Het kan je helpen om een saai landschap aantrekkelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan; invoerende lijnen, standpunt, vlakverdeling en de regel van derde. Om diepte te creëren kun je niet alleen, gebruik maken van elementen of lijnen in het landschap. Ook door voorgrond- of achtergrondelementen te gebruiken krijg je extra dimensie in je foto.

Elke keer probeer ik op een andere manier het landschap te vangen. Soms fleurig of met drama een andere keer weer met een enorme dynamiek. Doordat er tegenwoordig zo enorme veel landschapsfotografen actief zijn is het belangrijk om onderscheidend te zijn. Door mijzelf steeds uit te dagen weet ik elke keer weer iets bijzonders te fotograferen. Regelmatig zijn er al van verschillende onderwerpen foto’s gepubliceerd. (Dwingelderveld) Zo waren er landschapsfoto’s te vinden in fotovakbladen, media en bij National geographic. 

Mocht een van deze foto’s je aanspreken of heb je er creatieve ideeën mee… Informeer dan eens naar de mogelijkheden door contact met mij op de nemen. Voor afdrukken of werk aan de muur klik dan vooral op onderstaande button voor meer mogelijkheden.

Werk aan de muur 

Landschappen
4.8 67 votes

Meer foto's, artikelen en inspiratie in mijn

Blog

Recent Portfolios