Cordoba inSpanje is misschien wel de onontdekte parel van Andalusië en de minst bezochte stad in het zuiden van het Iberisch schiereiland. Het historische centrum staat in zijn geheel op de Unesco Werelderfgoed lijst en is dan ook prachtig om doorheen te slenteren.
Wie deze stad aandoet is meestal op een rondreis door zuid-Spanje. Je zult deze stad aandoen in combinatie met een stedentrip naar het Alhambra in Granada en de stad Sevilla. Omdat er geen vliegveld vlakbij Cordoba ligt blijft deze prachtige stad verstoken van het massa toerisme. Juist door zijn authenticiteit weet deze stad een blijvende indruk te maken op zijn bezoekers. Op straat proef je nog de cultuur van de regio en de bewoners. De juiste bestemming om te ontdekken voor een leuke citytrip of om reisfotografie vast teleggen op een van je reizen.
Een warm welkom
Deze cultureel rijke stad ligt aan de oevers van de rivier Guadalquivir en aan de voet van het Sierra Morena gebergte. Het landschap in de omgeving bestaat uit miljoenen olijfbomen zover je kunt kijken. Deze Spaanse stad heeft ongeveer 330.000 inwoners en is daarmee groter dan bijvoorbeeld Porto. Daarmee is Córdoba de derde stad van Andalusië is (na Sevilla en Málaga). In Cordoba worden de warmste temperaturen van heel Europa gemeten. Temperaturen boven de 40 graden zijn in de zomer meer regel dan uitzondering.

Oude brug over de rivier de Guadalquivir in Cordoba. De Torre de la Calahorra is een versterkte poort uit de Moorse periode om de brug te beschermen.
Een indrukwekkende entree
Wie Cordoba aandoet zal als eerste de entree opvallen waarmee je het centrum van de stad kunt bereiken. De ‘Puente Romano’ is de Romeinse brug over de Guadalquivir waarover je Córdoba binnenkomt. De 331 meter lange brug met 16 bogen is ruim 20 eeuwen oud en werd gebouwd door de Romeinen. In de loop van de eeuwen is de brug geregeld herbouwd en de huidige structuur stamt vooral uit de middeleeuwen. In 918 hebben de Moren de brug flink uitgebreid toto zijn huidige vorm.
Torre de la Calahorra & San Rafael
De Torre de la Calahorra (“de eenzame toren”) is de toren op de linkeroever van de Guadalquivir aan het eind van de Romeinse brug ‘Puente Romano’. Deze toren werd in 1369 gebouwd door de Moren om de stad te beschermen. Later in de 18e eeuw werd de toren een gevangenis en in de 19e eeuw werd de toren zelfs gebruikt als meisjesschool. Midden op de brug staat een standbeeld uit 1651 van de beschermengel van de stad Córdoba, namelijk San Rafael. Aan het andere einde van de Romeinse brug staat een andere belangrijke bezienswaardigheid de Romeinse triomfboog; ‘Puerta del Puente’
- De bewoners van Córdoba hebben iets met San Rafael. Deze engel wordt gezien als de beschermer van de stad.
- De Klokkentoren van de Mezquita was vroeger een minaret voor de moskee uit de 8e eeuw
Historie in Cordoba
Cordoba heeft een rijke historie en vroeger was Córdoba ooit één van de belangrijkste steden ter wereld. In de 10e eeuw was het zelfs de op één na grootste stad ter wereld, met een voor toen ongekend hoog inwonertal van 500.000. Córdoba was de het centrum van de middeleeuwse Spaanse moslimwereld (Het kalifaat Córdoba). Uit die islamitische glorietijd zijn talrijke monumenten overgebleven waarvan de Mezquita het beroemdste voorbeeld is. De Mezquita is een enorme moskee met als middelpunt een kathedraal. Volgens de lonely planet is het juist dit gebouw wat de stad zo bijzonder maakt voor reizigers. Sinds 1984 staat echter het gehele historisch centrum van Córdoba dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De eindeloze zuilen in het interieur van La Mezquita geven een indrukwekkend beeld van de enorme grote van deze oude Moskee
De moskee die een kathedraal werd
Het meest bijzondere gebouw van Córdoba is de Mezquita. In de achtste eeuw werd de moskee gebouwd op de plek waar eerder een Romeinse basiliek stond. Door de sterke bevolkingsgroei werd de moskee meerdere keren uitgebreid. In de dertiende eeuw, na de overwinning van de Christenen op de Moren werd de moskee omgebouwd als kathedraal. In het hart van de moskee werd een kathedraal gebouwd en de minaret werd een klokkentoren.
De Mezquita is groot, met haar 23.000 m2 oppervlakte is het een van de grootste moskeeën ter wereld. Het is met dat oppervlak bijvoorbeeld groter dan het Colosseum in Rome. Meer dan 800 zuilen, vergulde bronzen deuren, mozaïek, druk bewerkte plafonds, gedetailleerd houtsnijwerk en gouden altaren leveren prachtige plaatjes op. De Mezquita is dan ook een van de fotografie tips in Cordoba die je gezien moet hebben.

Het koninklijke Alcazar in Cordoba Spanje vanwaar Columbus de opdracht kreeg van om Amerika te ontdekken.
De aanzet tot het huidige Spanje
Cordoba was de hoofdstad van de Moren in Andalusië maar werden door de christelijke koninkrijken in de ‘reconquista’ verslagen. De Christelijke heersers Isabella en haar man Ferdinand gebruikten het Alcázar van Cordoba als een basis voor de verdere eenwording van Spanje. Verder gebruikte Isabella en Ferdinand het Alcázar als hoofdkwartier voor hun campagne tegen de Nasriden in het Alhambra van Granada, het laatste Moorse koninkrijk op het Iberisch schiereiland.
Wereldgeschiedenis in een notendop
Christoffel Columbus werd door dit echtpaar gefinancierd voor zijn ontdekkingsreizen. Hij legde op het Alcázar van Cordoba zijn plannen voor aan het koningspaar. Later, gebruikte de inquisitie het Alcázar als een van de eerste permanente rechtbanken. Het Alcázar diende later in 1810 onder andere als een garnizoen voor de troepen van Napoleon Bonaparte en in 1821 werd het Alcázar een gevangenis. Ten slotte heeft de Spaanse regering van het Alcázar een toeristische attractie gemaakt. Vandaag de dag is het Alcázar een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Cordoba.
- Midden op het plein van de Mezquita ligt een eeuwenoude fontein waar gelovigen hun voeten konden wassen. Het belletje in het midden van de fontein zorgde ervoor dat de ziel van de bezoeker werd gereinigd.
- De witte dorpen en straten van Andalusië, of Pueblos Blancos, zijn een reeks van steden en grote dorpen in het noordelijke deel van de provincies Cadiz en Malaga in het zuiden van Spanje en zijn dus ook in Cordoba te vinden.

De meeste interessante eigenschap van de Mezquita is zeker de mihrab, een koepelvormig heiligdom met Byzantijnse mozaïeken. Het huisvestte eens de Koran en overblijfselen van de profeet Muhammad
De Joodse wijk van Cordoba
Eén van de grootste joodse gemeenschappen leefde in Córdoba. Tegenwoordig is dit nog steeds terug te zien in de Judería met vele smalle straatjes en kleine pleintjes. Wie door de straten van de joodse wijk van Cordoba loopt zal opmerken dat het er bloedheet kan worden. Je zult ook merken dat je het gevoel hebt door een ‘pueblos blancos’ te lopen. De huizen zijn wit beschilderd met kalk om warmte af te weren. De witte kalk zorgt ervoor dat de zon weerkaatst wordt.
Sfeervolle doorkijkjes
Op het eerste gezicht lijken veel straten vooral te bestaan uit toeristenwinkeltjes met allerlei soorten bekende rommel. Laat je hier niet door misleiden, want de verder afgelegen straatjes zijn nog authentiek. Zo geeft de Calleja de las Flores een prachtig beeld van de verderop gelegen Mezquita. De in 1315 gebouwde synagoge (Calle de los Judíos 20) is van binnen versierd met prachtig stucwerk en is zeker de moeite waard om te bekijken. Wat vooral indruk zal maken is de intieme sfeer in deze straatjes, je lijkt het gevoel te hebben in een totaal andere stad te lopen.

Het historische centrum van de stad Cordoba. De Mezquita is prominente aanwezig met zijn oneindig lange afmetingen het straatbeeld.
- De Koninklijke kapel uit de zestiende eeuw midden in de Moskee van Cordoba
- In de 16e eeuw bouwde men een kathedraal pontificaal in het hart van de Mezquita. Een hedendaagse surrealistische beleving die destijds de architectuur van de Moren moest overtreffen

Wie door het verdere centrum van Cordoba loopt komt overal kloosters, kerken in typische Spaanse bouwstijlen.
De andere bezienswaardigheden
-
Plaza de la Correder.
Een groot vierkant plein waar de lekkerste tapasbars van Córdoba zijn de vinden: Plaza de la Corredera. Met tapas voor €2,50 is dit misschien wel een van de goedkopere plekken om je avondeten te scoren. Het plein is daarbij nog super gezellig ook en je ziet er grote groepen studenten en families eten. Aan het einde van de avond wordt het plein pas echt druk want, de locale bewoners schuiven dan pas aan om van hun avondeten te genieten.
-
Medina Azahara
Een kilometer of acht buiten Córdoba bevinden zich de overblijfselen vanDe Medina Azahara. Ooit een prachtige oude paleisstad die helaas in de 11de eeuw nagenoeg volledig vernield werd.
Dit pronkstuk werd in 936 gebouwd en er dagelijks werden dagelijks 10.000 man opgetrommeld om deze paleisstad vorm te geven. In 1013 plunderden de Berbers de stad volledig leeg en vervolgens werd het in brand gestoken. Pas in 1911 werd er begonnen met archeologische opgravingen en dus, kunnen we deze oude stad vandaag de dag weer bezoeken. Als men in staat is de stad weer in zijn oude glorie te herstellen zou dit het Alhambra in Granada wel eens naar de kroon kunnen steken.
-
Plaza de las Tendillas
In het hart van de stad Córdoba ligt het prachtige plein Plaza de las Tendillas. In de twintigste eeuw is het plein nog drastisch aangepakt. Op het huidige Plaza de las Tendillas tref je panden die ontworpen werden door verschillende Spaanse architecten. Het meest aanwezige bouwwerk is echter de fontein met een ruiterstandbeeld van een locale legeraanvoerder. Plaza de las Tendillas is vooral een autovrij plein waar je heerlijk kunt vertoeven op één van de vele terrassen. Zo kun je op dit plein gebruiken om bij te komen van het winkelen en als rustpunt om de indrukken van de stad te laten passeren.

Prachtige kleurrijke balkons en witte gevels fleuren de nauwe straatjes op in het de Joodse wijk van Cordoba

De eeuwenoude Romeinse brug over de rivier de Guadalquivir in Cordoba. De brug doet nog steeds dienst als entree van het historisch centrum van de stad.
-
Palacio de Viana
Een museum en een paleis, dat werd uitgeroepen tot nationaal monument en heeft een oppervlakte van 6.500 m2. Meer dan de helft wordt bezet door de tuin en de rest door een gebouw met twee verdiepingen en twee kleine entresols. De vele bezoekers voor het paleis worden voornamelijk aangetrokken door de elegante patio’s en de prachtige 18e eeuwse tuin van het paleis.
-
Plaza de Toros de los Califas
Je kunt het er mee eens zijn of niet, stierengevechten is eeuwenlang een populaire culturele festiviteit geweest in Spanje. Echter, wordt er in veel steden en plaatsen al anders gekeken naar dit onnodige bloederige evenement. De Plaza de Toros de los Califas in Córdoba is dè arena van de stad, die plaats biedt aan bijna zeventienduizend toeschouwers. Voor lange tijd worden er hier stierengevechten georganiseerd. Het zit nu eenmaal diep geworteld in de cultuur. Niettemin wordt de Plaza de Toros de los Califas gelukkig steeds meer gebruikt voor bijvoorbeeld tennis wedstrijden.
De verborgen parel van ‘Al Andalus’
Cordoba is een bijzondere interessante stad die echt het bezoeken waard is. Je voelt hier letterlijk nog de Moose cultuur door de aderen stromen van de locale bewoners. Wie door Historische centrum zal het gevoel krijgen dat de tijd soms wel lijkt stil te staan. Immers, door de hoge temperaturen voelt de stad overdag loom en traag aan. Vandaar dat het lijkt of er niet zoveel gebeurd op straat. Echter, wanneer je een patio binnenstap zul je volledig verrast worden. Enerzijds, tref je er de koelte van water, schaduw en frisse bloemen aan. Anderzijds, zul je hier de bewoners van de stad aantreffen die zicht overdag niet op straat begeven vanwege de hitte. Kortom, wie Cordoba wil ontdekken zal zijn best moeten doen om deze stad te ontrafelen. Vandaar dat deze stad ook wel gezien wordt als de verborgen parel van zuid Spanje
-
Herfstfotografie E-Book€29.95
-
Bollenvelden fotograferen€29.95
-
Brandend staalwol fotografie€29.95
-
Paddenstoelen Fotograferen€29.95
-
Basis cursus fotografie€49.95
-
Cursus fotografie gevorderden E-Book€49.95
-
Nachtfotografie E-Book€29.95